tisdag 18 december 2007

Arsenal - nya Ajax

När Arsenal ikväll slog ut Blackburn i Ligacupens kvartsfinal med 3-2 efter förlängning gjorde de det med en trupp som hade snittåldern 19,6 år!! Vilket annat lag hade ens kommit på tanken att spela med så ungt lag i en så viktig match? Eduardo var äldst med sin 24 år, snacka om ung pappa i laget.

Ni som minns 80- och 90-talet, då Ajax hade en helt enorm ungdomsverksamhet och plockade upp unga egna killar till A-laget som var beredda ser säkert likheterna. Även om Arsenal även bland dessa unga spelare har många som är icke-engelska kan man säga att deras akademi fungerar helt enormt bra. De har ett spel som genomsyrar även ungdomslagen och gör spelarna förberedda när det väl är dags för A-lagsfotboll.

I Sverige var nog Djurgården först med ett liknande synsätt i början av detta seklet, men det har tappat fart. Jag tror ändå på en idé som går genom hela föreningen för att på så sätt förbereda ungdomarna för spel framförallt i det egna A-laget. Det som kan vara negativt är att de fostras att spela på ett visst sätt i unga år, vilket kan göra det svårt att acklimatisera sig i en annan klubb om de skulle vara tvungna att byta.

Måste till slut lyfta på hatten för Wenger som visar gång på gång vilken otroligt bra coach han är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Likaså Spurs. En imponerande seger , mot Svennis City,trotts 10 man i 70min.Imponerande

Vittskövle IF sa...

Ja, det är imponerande. Med en bulgar som uppenbarligen höll världsklass.